Tuesday, July 17, 2012

Να συνδέσουμε και τις τουαλέτες με το Taxisnet για να υπολογίζει τι τρώμε και να πιάνει τους φοροφυγάδες

"Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκριναν προσφάτως την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς. Το μέτρο αποσκοπεί στην καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής, αντί όπως συμβαίνει σήμερα αυτό να γίνεται με τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλουν οι έμποροι."

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την απέλπιδα προσπάθεια να παρακάμψει τους εγγενώς διεφθαρμένους μηχανισμούς του και εναποθέτει τις ελπίδες του στην τεχνολογία, αγνοώντας τη γνωστή ρήση "το μυστρί δεν κάνει τον μάστορα". Σε μία στρατοσφαιρικής ανοησίας κίνηση, την οποία μάλιστα στην απελπισία της φαίνεται να ενέκρινε η Κομισιόν, θέλει να συνδέσει όλες τις ταμειακές μηχανές με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (οι υπολογιστές-τενεκέδες της οποίας δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά με αποτέλεσμα να κάνει outsourcing στη ΔΕΗ και να καθυστερούν μέρες οι ενημερώσεις). Πέραν του μεγάλου πάρτυ που θα κάνουν οι εισαγωγείς ταμειακών μηχανών και οι πάροχοι Internet (ακόμη και σήμερα η μνήμη ενός φορολογικού μηχανισμού η οποία στο Πλαίσιο κάνει λιγότερο από 10 ευρώ χρεώνεται από το καρτέλ προς 300) το μόνο που θα πετύχουν οι ανόητοι είναι να αυξήσουν τη φοροδιαφυγή. Γιατί δεν υπάρχει απλούστερο πράγμα από το να μην τα "χτυπάει" ο έμπορος όταν δεν τον βλέπει ο εφοριακός (δηλαδή το 99,9999999% του χρόνου του). Ακόμη και εάν συμβεί ατύχημα η διαφθορά είναι τέτοια που το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με τη μέθοδο του φιλικού διακανονισμού.

Το μόνο που θα καταφέρει η τελευταία έμπνευση του Υπ.Οικ. είναι να προσθέσει έναν ακόμη στους δεκάδες πονοκεφάλους ενός συνεπούς εμπόρου, π.χ. για το που θα βρει λεφτά να αγοράσει ταμειακή και για το εάν θα έχει "πέσει" η σύνδεση.

Πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί προϊστάμενοι να αναρωτηθούν γιατί καμία χώρα χωρίς πρόβλημα φοροδιαφυγής δεν έχει καταφύγει σε τέτοιες μπούρδες. Υπάρχουν δεκάδες ευφυή συστήματα λογισμικού, ένα από τα οποία έχει αγοράσει πανάκριβα το Υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν χρησιμοποιεί, που εντοπίζουν τη φοροδιαφυγή αξιοποιώντας εσωτερικά στοιχεία σε συνδυασμό με στοιχεία από Τράπεζες. Αλλά αυτά έχουν τον κίνδυνο να βγάλουν "Τσουκάτους", "Θέμους", κουμπάρους, αδέλφια, εξαδέλφους και άλλα μεγάλα ψάρια. Αντ'αυτού είναι προσφορότερο να ταλαιπωρήσουν βάναυσα και να επιβαρύνουν οικονομικά τον δύσμοιρο τον τυροπιτά της γειτονίας που θα αναγκαστεί να αγοράσει νέα πανάκριβη ταμειακή και σύνδεση στο Internet. Την οποία μάλλον θα χρησιμοποιεί λιγότερο για να ρεφάρει την επένδυση.

Ποιός είπε ότι ο Σοβιετικός γραφειοκρατικός σουρεαλισμός έχει πεθάνει;

No comments:

Post a Comment